Bonapeti.rs»Saveti»U koja jela se stavlja bosiljak?

U koja jela se stavlja bosiljak?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190163
U koja jela se stavlja bosiljak?

Bosiljak spada u najaromatičnije biljke, koja s pravom zauzima počasno mesto u italijanskoj kuhinji. Ima ukus koji je lagano ljut, kombinovan sa slatko-kiselim notama, a jela u kojima se upotrebljava imaju neverovatnu aromu.

Neka od najpoznatijih italijanskih jela ne bi bila ista bez bosiljka. Najčešće se koristi za pravljenje aromatičnog pesta, neizostavan je sastojak salate Kapreze, a prava italijanska pica Margarita ne bi bila to što je bez nekoliko listova bosiljka.

Bosiljak perfektno dopunjuje ukus soseva od paradajza i upravo zbog toga ga zovu začin za paradajz. On se može koristiti pri kuvanju boranije i pasulja, jela od povrća, jela od ribe, bujona od povrća, govedine, krompir pirea, salata sa paradajzom, svinjskih šnicli.

Bosiljak dodaje neverovatnu aromu čorbama od krompira. Bosiljak se koristi i kao sastojak u marinadama i to najviše za divljač. Može da se koristi u čitavom nizu jela od mesa i jaja. Koristi se i kod pripremanja turšija i zimnice. U kombinaciji sa mirođijom i estragonom može da se stavi u sirće i da se kasnije to sirće koristi za različite salate i soseve.

Sušeni i naseckani listovi bosiljka se koriste za začinjavanje pašteta i kobasica, a slobodno ga možete koristiti i kod pripreme omleta. Veoma dobro se slaže sa jagnjetinom i kačkavaljem. Dobar je i u kombinovanju sa drugim začinima, kao što su ruzmarin, čubar, majoran, menta, estragon i korijander. Kada koristite bosiljak u prženim i kuvanim jelima, najbolje je da ga stavljate 10-15 minuta pre kraja pripreme jela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji