Morski plodovi spadaju među najomiljenije delikatese i neizostavni su deo mediteranske kuhinje. Priprema koktela od škampa ili paelje sa morskim plodovima odavno je prestala da bude terra incognita čak i za naše domaćice. Ali mi kontinentalci i dalje imamo poteškoća u navigaciji između različitih naziva rakova - škampi, langustini, kraljevske kozice, itd.
U stvari, postoji više od 2.000 vrsta škampa, koje se međusobno razlikuju i po izgledu i po veličini. Langustini su najveći škampi na svetu.
Mogu se naći pod imenom Dablinski zaliv i njihova veličina je daleko veća od ostalih škampa. Ali razlika između škampa i langustina nije samo u veličini. Takođe je primetna razlika u izgledu.
Langustini imaju izgled koji veoma podseća na jastoga. Ali kao i druge vrste škampa, oni se čiste od ljuske, nakon čega se izuzetno lako kuvaju, a meso je prilično ukusno. Čak i domaćice početnice mogu da pripreme pohovane langustine ili dinstane langustine na maslacu i belom vinu.
Pogledajte kako se čuvaju škampi i koje vino je pogodno za škampe.
Komentari