Bonapeti.rs»Saveti»Kako da čuvamo škampe?

Kako da čuvamo škampe?

Kako da čuvamo škampe?

Škampi su veoma bogati kalcijumom, jodom i proteinima. Sadrže malu količinu kalorija jer meso škampa ima malo masti. Zbog svog sastava, škampi podržavaju kožu, nokte i veoma dobro utiču na zglobove. Ako se redovno konzumiraju, pomažu u normalizaciji pritiska i povećanju potenciju. Ali da biste maksimalno iskoristili njihove kvalitete, morate znati kako da čuvate škampe.

Za sve morske plodove, uključujući i škampe, nije preporučljivo da ih čuvate duže vreme. Ako se drže na sobnoj temperaturi, posle 2 sata postaju neprikladni za jelo. Zbog toga je važno čuvati škampe na hladnom mestu, bilo u frižideru ili zamrzivaču.

Čuvanje škampa u frižideru

Škampi treba da budu umotani u foliju ili pergament papir. Ne bi trebalo da koristite najlonske ili plastične kese. Kada ste spakovali škampe, stavite ih u frižider i temperatura škampa u frižideru treba da bude +2 do +6 stepeni. Na taj način mogu trajati najviše tri dana. Ako ih prokuvate, možete ih čuvati na isti način koji smo upravo opisali;

Čuvanje škampa na ledu

Stavite škampe u cediljku i operite ih. Zatim ih prebacite u foliju, gde stavite sitno usitnjeni led i limunsku travu. Zatim stavite škampe u frižider gde je najhladnije. Pokrijte ih krpom da usporite isparavanje vlage. Ovako uskladišteni škampi treba da se iskoriste u roku od tri dana. Ako je temperatura u vašem frižideru oko 0 stepeni, škampi će trajati do 5 dana. Kada se led otopi, mora se zameniti novim. Škampi treba da se drže dalje od drugih proizvoda jer će oni apsorbovati miris škampa;

Čuvanje smrznutih škampa

Zamrznuti škampi mogu trajati do 4 meseca. Kada je temperatura niska, na primer -20 stepeni, škampi mogu da izdrže i do šest meseci. Ali kod kuće, takve temperature ispod nule je veoma teško obezbediti. Trebalo bi da postoje uputstva za skladištenje na pakovanju škampa, pročitajte ih. Ako vaš zamrzivač ne može da ispuni određene uslove, rok trajanja škampa treba prepoloviti. Ne treba zaboraviti da se posle 6 meseci i hranljivi kvaliteti i njihov ukus značajno pogoršavaju. Dobro je znati neke stvari:

- Pre konzumacije škampe treba odmrznuti ne u sobi, već u frižideru, gde je temperatura najviša. Morate odmrznuti škampe najmanje 1 dan pre kuvanja;

- Kada imate malo vremena i žuri vam se, možete da odmrznete škampe i brže, a potrebno ih je staviti u posudu punu vode. Ovo će ubrzati proces odmrzavanja;

- Škampe nakon odmrzavanja ne treba ponovo zamrzavati, jer će postati neukusni i nezdravi;

- Ako ste skuvali škampe i tako ih zamrznuli, možete ih odmrznuti na gore opisan način;

- Ako želite da servirate vruće škampe, umesto da se odmrznu, mogu se nakratko staviti u mikrotalasnu ili nakratko potopiti u ključalu, posoljenu vodu.

Sa pravilno uskladištenim morskim plodovima, možete da kuvate ukusna jela kao što su škampi prženi u tiganju, suši sa škampima, testenina sa škampima i paelju od škampa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni