Bonapeti.rs»Saveti»Kako prepoznati da su šnicle pokvarene?

Kako prepoznati da su šnicle pokvarene?

ažurirano:
Kristina K.Kristina K.
Početnik
542
Kako prepoznati da su šnicle pokvarene?

Moguće je da se šnicla pokvari, čak i ako je čuvana u zamrzivaču. Pored užasnog ukusa, pokvarena šnicla može izazvati trovanje hranom. Kako znate da li se šnicla pokvarila? Postoje određeni znaci na koje treba obratiti pažnju - oni ukazuju na to da je šnicla pokvarena.

U sledećim redovima pogledajte 5 znakova da su vaša šnicla ili stejk pokvareni:

1. Proverite datum roka trajanja

Ovo je jedan od najočiglednijih načina da se utvrdi da li je šnicla pokvarena. Kada ste u supermarketu ili kod mesara, uvek proverite datum isteka roka trajanja kako biste bili sigurni da nije istekao ili da se meso neće pokvariti do trenutka kada planirate da ga kuvate.

2. Meso je sluzavo

Jedan od najlakših načina da se otkrije pokvarena šnicla jeste po sluzi koju izlučuje. Kada je dodirnete, primetićete sluzavi film na površini. Sluz je klizava i lepljiva na dodir, što je znak užegle šnicle. Plesan je pokazatelj da je sveže meso apsorbovalo bakterije i više nije bezbedno za jelo. Neke šnicle možda nisu sluzave, ali će imati čudnu boju i miris.

3. Šnicla je bezbojna

Možda ćete primetiti da je meso promenilo boju i da izgleda smeđe, žuto ili čak zeleno. Takođe možete primetiti nekoliko mrlja, koje su znak promene boje. Dva proteina daju mesu boju: mioglobin i hemoglobin.

Mioglobin daje mesu crvenu boju, a hemoglobin se nalazi u krvi. Nakon što isečete šniclu, mioglobin počinje da reaguje sa kiseonikom, postajući ljubičasto-crvene boje. Nakon što isečeno meso odstoji na vazduhu oko pola sata, ono će poprimiti nijansu trešnje. Sledeća faza se dešava tri dana kasnije, kada mioglobin oksidira i meso postaje smeđe. U ovoj fazi, meso je bezbedno za jelo. Samo zato što je promenilo boju ne znači da je pokvareno.

4. Meso je suvo

Ako je šnicla suva, verovatno je pokvarena. Suva, naborana i dehidrirana šnicla otkriva da nije najbolja za konzumaciju. Suvoća će uticati na teksturu i ukus šnicle.

5. Miris

Jedan od najlakših načina da prepoznate pokvarenu šniclu je po njenom mirisu. Primetićete značajnu razliku između mirisa sveže šnicle i one koja se pokvarila. Pokvarena šnicla će imati jak miris amonijaka.

Međutim, ako imate lepe, kvalitetne šnicle, pogledajte naše predloge za njihovu pripremu:

- Šnicle u rerni;

- Šnicle u đuvečari;

- Šnicle sa sosom;

- Šnicle na tiganju.

Pogledajte takođe koliko traje ohlađeno meso i saznajte koliko traje zamrznuto meso.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni