Bonapeti.rs»Saveti»Kako da pirinač ne bude suv?

Kako da pirinač ne bude suv?

Pirinač je osnovna namirnica u mnogim kuhinjama širom sveta, a pravilno kuvanje pirinča može biti izazov za neke ljude.

Jedan od najčešćih problema povezanih sa kuvanjem pirinča jeste to što postaje previše suv. S druge strane, neki ljudi su zabrinuti da li će pirinač postati prekuvan i previše mekan.

Zato je važno pratiti nekoliko osnovnih koraka kako biste sprečili da pirinač postane suv:

Izbor prave vrste pirinča

Prvi korak u sprečavanju suvog pirinča jeste da izaberemo pravu vrstu pirinča za određeno jelo koje ćemo kuvati. Neke vrste pirinča, kao što su basmati i dugozrni pirinač, imaju duža zrna i generalno se smatraju boljim za pilav i kuvanje sa povrćem. Drugim rečima, imaju veću tendenciju da ostanu vlažniji nakon kuvanja. Takođe, važno je poštovati odnos vode i pirinča, uzimajući u obzir vrstu pirinča.

Pravilno merenje vode

Jedan od najčešćih uzroka suvog pirinča je pogrešno merenje vode tokom kuvanja. Važno je pratiti odnos vode i pirinča, koji je obično između 1,5 i 2 šolje vode za svaku šolju pirinča. Tačna proporcija može da varira u zavisnosti od vrste pirinča i načina kuvanja, ali generalno je važno koristiti dovoljno vode kako bi pirinač bio mekan i sočan nakon kuvanja.

Primena ispravnog načina kuvanja

Način kuvanja je takođe ključni faktor u sprečavanju suvog pirinča. Na primer, prilikom pripreme pilava koristi se metod „kuvanja na pari“ ili „usisavanja“, što zahteva manje vode nego uobičajeni način kuvanja pirinča. Ovaj metod pomaže u očuvanju unutrašnjih ulja i vlage pirinča, što rezultira mekšim i sočnijim pirinčem. Za dugozrni pirinač, koji obično teže održava mekan i sočan, možete pokušati da ga kuvate sa manje vode i duže vreme na niskoj temperaturi.

Pogledajte takođe kako se blanšira pirinač i saznajte koji je odnos pirinča i vode pri kuvanju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni