Škampi imaju neprocenjivo mesto u kuhinji sa morskim plodovima, a njihova istorija počinje još u 7. veku. Reč škampi je engleskog porekla i znači "pigmej". Prvo, morski plodovi su stekli popularnost u kineskoj ishrani, a zatim se proširili širom sveta.
U 20. veku, škampi su bili izuzetno rasprostranjeni u američkoj kulturi, a uz njihovo učešće je rođen niz klasičnih recepata. Početkom 20. veka morski plodovi su zauzeli zasluženo mesto u modernoj evropskoj kuhinji.
Tradicionalni način pripreme ovih morskih plodova je upravo prženje u tiganju. Međutim, kako pravilno pržiti škampe?
Škampi se mogu pržiti sa ili bez ljuske. Sa ljuskom su znatno sočniji i mekši. Ako pržite kraljevske ili tigraste škampe u ljusci, oni su gotovi skoro odmah nakon što se stave u tiganj.
Ne bi trebalo da odmrznete škampe pre prženja. Stavljaju se u vreli tiganj i prže bez poklopca na srednjoj vatri. Možete reći kada su škampi gotovi po isparavanju tečnosti u tiganju. Zatim možete preći na aromu dodavanjem drugih sastojaka u tiganj.
Ako odlučite da odmrznete škampe pre kuvanja, najbolje je da ih odmrznete u mlakoj vodi ili na sobnoj temperaturi. Odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici se apsolutno ne preporučuje.
Vreme prženja zavisi od veličine i vrste škampa. Ako pržite sveže zamrznute ili sveže škampe, obično se kuvaju za oko 8 minuta. Ako kuvate velike kraljevske kozice, obično je potrebno 10-12 minuta. Za kuvane ili smrznute škampe, vreme je oko 8 minuta.
Ako pržite škampe u ulju, veća je verovatnoća da će postati mekši i nežni.
Pogledajte neke ukusne ideje za škampe:
- škampi sa pirinčem;
- salata od škampa.
Komentari