Prizor urednih potkovica sa domaćim sudžucima, koji vise jedan pored drugog je izuzetno atraktivan i ukusan. Sve više bugarskih porodica više voli da same priprema ove mesne delikatese kod kuće, kako bi bili sigurni u kvalitet korišćenih proizvoda.
Ali kada prvi put pripremate sudžuk kod kuće, suočavate se sa izazovom kojim začinima ga začiniti. A recepti koji se završavaju sa „začini - po ukusu“ uopšte ne pomažu.
Standardni začini za sudžuk su kumin - 7 g, biber - 4 g, čubar - 4 g i so - 20 g. Ove količine su sasvim dovoljne za aromatizovanje 10 kg mesa. Takođe je dobra ideja dodati 10 g kumina, 4 g seme mirođije, 3 g piskavice, kao i kalijum nitrat - 20 g na 10 kg mesa.
I opet dolazimo do začina – po ukusu. Standardnim začinima navedenim do sada, možete dodati piment, muškatni oraščić, alevu papriku i ljutu papriku, čak i šećer i sušeni beli luk. Vremenom ćete pronaći svoj recept za domaći sudžuk, koji ćete jesti kao predjelo ili peći u rerni ili na roštilju.
Pogledajte takođe kako se suši sudžuk, kako se čuva domaći sudžuk i saznajte koliko soli i bibera se stavlja u sudžuk.
Komentari