Nar je izuzetno ukusno i aromatično voće, čija je kulinarska primena slabo poznata u našoj kuhinji. Ali nar je čest gost u pripremi tipičnih specijaliteta azijske kuhinje.
Desetine recepata sa narom možete pronaći u indijskoj kuhinji, gruzijskoj kuhinji, kao i u pripremi brojnih jermenskih, egipatskih i turskih tradicionalnih jela. Seme nara se uključuje u salate i savršeno se kombinuje sa zelenim lisnatim povrćem, bulgurom, rukolom, jabukama, kruškama.
Nar je posebno pogodan za pripremu divnih priloga i sosova, ali jedan od najpogodnijih načina za osvežavanje zelene salate jeste začinjavanje sirćetom od nara.
Sirće od nara se može naći u brojnim specijalizovanim prodavnicama, ali ga možete lako pripremiti i kod kuće. Tradicionalno, sirće od nara se pravi od fermentisanih semenki divljeg nara, koje se ostavljaju da odleže u hrastovom buretu, ali postoji mnogo lakši i brži način.
Za ovo vam je potrebno samo sveže seme nara i belo vinsko sirće. Šaka semena nara se stavlja u 1 bocu belog vinskog sirćeta, a zatim se posuda ostavlja na tamnom i hladnom mestu oko 10 dana.
Pogledajte takođe kako se ljušti nar i saznajte kako da pripremite sok od nara i koje su koristi od njega.
Komentari