Sirup od zove je veoma jednostavan za pripremu, a tokom leta je veoma prijatan i aromantičan način da izađete na kraj sa vrućinama.
Jedan od načina za pripremu sirupa od zove i da se on napravi od cvetova i da se koristi limuntus za kiselinu.
Potrebno vam je 45 cvetova zove. Ona miriše mnogo nežno i zadovoljstvo da je berete. Dobro je da koristite cvetove odmah nakon što ste ih nabrali da se ne bi osušili.
Cvetove prelijte sa litar i po vode, posuda u kojoj se nalaze treba da bude poklopljena. Ostavite tako oko 20 do 22 sata.
Nakon toga procedite sok i dodajte 2 kilograma i 200 g šećera, vodu mešajte dok se šećer potpuno na rastvori.
Dodajte limuntus i promešajte da se rastvori u tečnosti. Dobijeni sirup sipajte u flaše, napunite do vrha.
Ako želite da sirup od zove bude malo gaziran u njega staviti nekoliko zrna pirinča. Kada želite da pijete sirup, prosto ga razredite sa vodom ili gaziranom vodom u zavisnosti od vaših želja.
Možete ga razrediti takođe sa šampanjcem, ako se govori o specijalnim povodima.
Sirup od zove možete pripremiti na drugačiji način. Potrebno vam je 65 cvetova zove i šest limuna. Limun isecit, e nemojte da ljuštiti kora i stavite u veliku posudu u koju ste stavili cvetove zove.
Dve i po litre vode stavite da provri, skinite sa vatre dodajte 2, 5 kg šećera i dve supene kašike limuntusa. Mešajte dok se šećer potpuno da rastvori.
Nakon toga toplu tečnost sipajte preko cvetova i limunova. Poklopite i ostavite dok se posuda potpuno ne ohladi. Nakon toga staviti u frižider na jedan dan.
Sirup od zove procedite kroz gazu i sipajte u flaše. Možete iznenaditi goste tako što u sirup od zove, razređen sa vodom ili gaziranom vodom dodate nekoliko malina ili krišaka jagoda.
Ako u sirup od zove dodate toplu vodu, on može biti zamena za čaj tokom hladnih zimskih meseci.
Komentari