Đumbir je koristan u bilo kom obliku. U ovom savetu, posebnu pažnju ćemo posvetiti đumbiru u prahu. Međutim, pre nego što pređemo na to, hajde da vidimo razlike između sušenog i svežeg đumbira:
1. Prva razlika između dve vrste đumbira je u tome što se sušeni lakše dozira. Činjenica da su koreni đumbira različite debljine određuje količinu koja se koristi za pravljenje praha, na šta najčešće utiču ukus i lekovita svojstva. Sušeni đumbir je spreman za konzumiranje i lako se vari.
2. Sušeni đumbir u prahu može se čuvati duže vreme bez ikakvog uticaja na njegova korisna svojstva.
3. Sušeni đumbir se može koristiti u neograničenim količinama kao dodatak u skoro svakom jelu.
4. Kada koristite sušeni đumbir, štedi vam vreme za njegovu prethodnu obradu, dok sveži đumbir morate oprati, oljuštiti i iseckati.
5. Biološki aktivne supstance se brže i efikasnije apsorbuju iz sušenog nego iz svežeg đumbira. Ovo omogućava da se koristi u mnogo manjim količinama.
6. Sušeni đumbir je veoma pogodan za nošenje i možete ga dodati u hranu bilo gde i bilo kada.
7. Sušeni đumbir pojačava dejstvo lekova mešanjem sa njima i stupanjem u neke hemijske reakcije.
Međutim, postoje i neke kontraindikacije za upotrebu đumbira u prahu, naime:
- može izazvati alergijske reakcije;
- može iritirati peptični čir ili erozivni gastritis;
- smanjuje zgrušavanje krvi;
- ne preporučuje se za uznapredovale srčane bolesti.
Unos đumbira u prahu:
- Možete napraviti čaj od ovog praha, a može se kombinovati sa belim lukom, brusnicama, medom, ananasom;
- Možete ga dodati u kafu.
Neželjene reakcije od konzumiranja đumbira u prahu:
- groznica;
- kratkotrajna iritacija kože i sluzokože;
- može izazvati gorušicu, mučninu, dijareju, obilno krvarenje tokom menstruacije, visok pritisak.
Đumbir u prahu ima dug rok trajanja. Upotreba đumbira u prahu u hrani i spolja poboljšava elastičnost kože, jača imunitet, pomaže u borbi protiv viška kilograma i ubrzava metabolizam.
Pogledajte takođe kako konzumirati đumbir i saznajte kada se pije čaj od đumbira.
Komentari