Brak izmedju mesa i alkohola je brak iz ljubavi. Istina je da ukus različitih vrsta vina, džina, votke ili rakije bukvalno daje aromu mesu koje pripremamo i dodaje mu specifičan ukus. Ali jedna od najvećih finesa je da odgovarajuće jelo kombinujemo sa odgovarajućim pićem.
Tradicionalno se veruje da uz crveno meso treba servirati i čašu grubog, teškog crnog vina koje će još više istaći ukus i teksturu mesa.
Ali tradicija odavno nije ono što je nekad bila. Niko vas neće pogledati popreko ako se danas usudite da pojedete teleći biftek ispžen u tiganju uz čašu dobro ohladjenog belog vina.
Vredi pokušati i kombinaciju bifteka sa biberom i džina. Tek tada ćete poverovati da je najprikladniji alkohol uz teletinu zapravo džin. A najhrabriji uz svoju porciju svinjskog filea sa krastavcima i lukom mogu poručiti i čašu hladnog piva.
Ako ipak spadate u grupu tradicionalista, nećete pogrešiti ako otvorite jednu ili dve flaše crnog vina i ostavite ih da malo dišu, pre nego što ga poslužite uz pečeni svinjski but sa medom.
Komentari