Škampi su jedan od najukusnijih morskih plodova. Kraljevski škampi su osnova brojnih salata, supa, predjela i td., a u psolednje vreme mogu se videti i na balkanskoj trpezi. Pošto su kraljevski škampi prilično nepoznate domaćicama kod nas, većina izbegavaju da ih kupuju i da rade sa njima, jer nisu sigurni kako se čiste kraljevski škampi i ne bi htele da bacaju novac u vetar.
U stvari kraljevski škampi se čiste lakše, od svojih manjih rođaka, koji su dobro poznati kod nas. Kod obrade kraljevskih škampi, kao i kod svih ostalih vrsta morskih životinja - školjki, škampi, riba i td., treba da se poštuje pravilo da budu hladne. Zbog toga se preporučuje da se razmrzavaju samo u frižideru ili u hladnoj vodi, nikada na sobrnoj temperaturi, u toploj vodi ili u mikrotalasnoj peći.
Ohlađeni kraljevski škampi se čiste od glave, nezavisno od toga da li su blanširane ili sveže. Kako protiče samo čišćenje - uhvatite telo škampe jednom rukom, a glavu drugom, i istovremeno je okrećete i lagano povlačite prema napred. Tako ćete uklanjanjem glave uskloniti i deo iznutrice škampe. Sledi skidanje nožica, da bi se nakon toga lakše uklonila čvrsta roznata ljuštura. po pravilu, poslednja ljuska, koja je okačena o rep škampe se ostavlja, da bi se lakše baratalo njome a i iz estetskih razloga.
Važno je da se posle čišćenja škampi skine i sluzava žilica, koja se nalazi na njihovim leđima. To se radi oštrim nožem, kojim napravite rez u mesu, na kome bi trebalo da se nalazi "kičma", da ima takve. Ova žilica je obično crno-braon ili žuto-zelene boje, ali može da bude i bezbojna. Odlubi se vrhom noža i lagano povuče. Očišćeni škampi se operu hladnom vodom i gotovi su da se pretvore u ukusnu salatu sa škampima ili pohovane škampe.
Komentari