Mleveno meso je namirnica, koja se dobija mlevenjem bilo koje vrste mesa. Možete ga napraviti od svinjetine, teletine, divljači, pa čak i ribe.
Najčešće korišćeno mleveno meso je mešavina svinjetine i teletine. Idealna proporcija ove dve veste mesa je 60:40 u korist svinjetine. Možete da napravite i mešavinu u odnosu 70:30, ako je svinjetina previše posna, tj. ako nema dovoljno masnoće.
Nezavisno od toga da li ćete uzeti gotovo mleveno meso, ili ćete ga kupiti pa zatim samleti, znajte da ono me može dugo da se čuva.
Obično sveže mleveno meso može da se čuva 7 dana u frižideru, ali samo pod uslovom da mu dodate malo soli i da bude na temperaturi od 0 do 4 stepena.
Ako niste sigurni kada je meso samleveno i da li frižider zaista održava navedenu temperaturu, biče bolje da ga stavite u zamrzivač, gde može da se čuva do 6 meseci.
Jednom razmrznuto meso mora ovabezno da se skuva. Nemojte nikada koristiti mleveno meso, koje ima ustajali miris, čak i ako vas prijatelji ubeđuju da je dovoljno da je prepržite, kako bi bila dobra za upotrebu.
Komentari