Kako da očistimo lignje?

Kako da očistimo lignje?
Fotografije: bonapeti.rs

Lignje spadaju u grupu glavonožaca, slično oktopodima i ostrigama. One liče na male sipe, ali sa imaju duguljastije telo. Odrasle jedinke dostižu i do 50 cm dužine, ali najčešće korišćene u kulinarstvu su one od 10 cm.

U principu u trgovačkim mrežama možete kupiti i očišćene lignje, ali ako naletite na one koje nisu, nemojte da brinete - to možete da utadite i samo.

Najpre laganim povlačenjem odvojite glavu od tela. Odsecite pipke u visini očiju, nasecite ih na komade, a ostalo bacite.

Pažljivo uklonite unutrašnjost, a po želji možete sačuvati kesicu sa mastilom. Uklonite unutrašnju meku kost, is telo dobro operite pod mlazom tekuće vode.

Na kraju oljuštite kožu i već ste spremni da pripremite ukusne pohovane lignje, lignje na grčki način sa limunom i belim lukom ili lignje sa začinima na kineski način.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji