Koliko proteina ima u piletini?

Koliko proteina ima u piletini?

Meso koje se najviše koristi na svetu je piletina. Ona je najrasprostranjenije meso, za razliku od svinjetine, koja se još uvek veoma retko koristi u nekim zemljama. Jedan od osnovnih razloga da je upotreba piletine toliko rasprostranjena je bogat sadržaj hranljivih materija, koji je čini neodvojivim delom menija sportista i ljudi, koji vode računa o svojoj figuri. Važno je da primetimo, da različiti delovi piletine imaju različite hranljive sastojke, a samom tim i različitu količinu proteina.

Koliko priteina ima u piletini? Najdijetalniji deo piletine su pileće grudi ili belo meso. U 100 grama pilećih grudi sa kožicom ima 19 grama proteina, ali bez kožice sadržaj proteina je 21 gram. Jak utisak ostavlja činjenica, da u pilećem belom mesu nema ni grama ugljenih hidrata, što ga čini naročito pogodnim za dijete za mršavljenje, kao i za proteinske dijete i one bez ugljenih hidrata.

Prženi pileći file organizmu doprema 33 grama proteina od 100 grama mesa, a pečeni file - 31 gram. Gotovo slična je i situacija sa dinstanom piletinom od koje se na 100 grama mesa dobija 25 grama proteina.

Količina proteina u pilećim batacima je znatno niža, ali zato u njima ima minimalne količine ugljenih hidrata. U 100 grama svežeg mesa od pilečih bataka bez kožice ima oko 16 grama proteina, dok u bataku bez kože iste težine ima 20 grama proteina. Visok sadržaj proteina u piletini se čuva prilikom termičke obrade, zbog toga u pečenom bataku bez kožice ima 24 grama. Specijalisti preporučuju konzumiranje pilećeg mesa u dijetama za mršavljenje, kao i u ishrani posle bolesti.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji