Sta da radimo, ako se želatin ne učvrsti?

Sta da radimo, ako se želatin ne učvrsti?

Želatin je prosta belančevina, koja se dobija hidrolizom kolagena od životinjskih kostiju i hrskavice prilikom kuvanja u vodi. Poslednjih godina kod na se pojabio i biljni želatin, čija je osnova agar-agar, smesa polisaharida agaroze i agropektina od nekoliko vrsta algi, koje rastu u Egejskom moru i Tihom okeanu.

Želatin, nezavisno od toga da li je biljnog porekla ili životinjskog, je veoma cenjen pomoćnik u kuhinji, zato što bez njegove pomoći nebismo mogli da pripremimo veoma cenjene želirane poslastice, deserte, želee, kremove, pa čak i meze za pivo.

Uprkos tome što pripremanje želatina ne iziskuje ko zna kakvo kulinarsko umeče u kuhinji, ponekad, uprkos svim naporima koje ukažete, želatin se jednostavno ne učvršćuje i vi se nalazite u bezizlaznom položaju.

Kada se želatin ne stegne, jedino što možete da uradite je da dodate još želatina u smesu. Ako radite sa životinjskim želatinom, treba da rastvorite granule hladnom vodom, nakon toga treba pažljivo da ga rastopite na pari i da ga dodate smesi za želiranje.

Ako ste izabrali da želirate agar-agarom, treba da rastvorite malu količinu u toploj ili hladnoj vodi, nakon čega stavite smesu da provri, a zatim se lagano kuva 5-7 minuta na tihoj vatri. Ostavite smesu da se prohladi i dodajte je smesi za želiranje.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji