Naučni naziv paradajza je Solanum lycopersicum, a njihova domovina je Južna Amerika. Iako tehnički predstavlja voće, paradajz se obično kategoriše kao povrće.
Paradajz je glavni izvor u ishrani antioksidansa likopena, koji je povezan sa mnogim zdravstvenim koristima, uključujući smanjeni rizik od srčanih bolesti i raka.
Takođe su odličan izvor vitamina C, kalijuma, folata i vitamina K.
Paradajz je obično crven kada je zreo, ali može biti u različitim bojama, uključujući žutu, narandžastu, zelenu i ljubičastu. Postoji mnogo podvrsta paradajza koje imaju različite oblike i ukuse.
Hranljivi sastav paradajza
Sadržaj vode u paradajzu je oko 95%. Ostalih 5% čine uglavnom ugljeni hidrati i vlakna.
Jedan (123 g) srednji paradajz sadrži samo 22 kalorije.
Tabela ispod pruža detaljne informacije o hranljivim sastojcima sadržanim u paradajzu.
100 g zrelog paradajza sadrži
kalorija - 18
Voda - 95%
Proteini - 0, 9 g
Ugljeni hidrati - 3, 9 g
Šećer -2, 6 g
Vlakna -1, 2 g
Masti - 0, 2 g
Zasićene kiseline -0, 03 g
Mononezasićene kiseline - 0, 03 g
Polinezasićene kiseline -0, 08 g
Omega-3 - 0 g
Omega-6 - 0, 08 g
Trans masti ~
Ugljeni hidrati u paradajzu
Ugljeni hidrati čine 4% sirovog paradajza, što je manje od 5 g ugljenih hidrata za paradajz srednje veličine (123 g). Jednostavni šećeri kao što su glukoza i fruktoza čine skoro 70% sadržaja ugljenih hidrata.
Vlakna u paradajzu
Paradajz je dobar izvor vlakana, obezbeđuje oko 1, 5 grama za paradajz srednje veličine. Većina vlakana (87%) u paradajzu je nerastvorljiva, u obliku hemiceluloze, celuloze i lignina.
Paradajz je dobar izvor nekoliko vitamina i minerala.
Vitamin C: esencijalni nutrijent i antioksidans. Jedan paradajz srednje veličine može da obezbedi oko 28% preporučenog dnevnog unosa.
Kalijum: Esencijalni mineral koristan za kontrolu krvnog pritiska i prevenciju kardiovaskularnih bolesti.
Vitamin K1: poznat i kao filohinon, vitamin K je važan za koagulaciju krvi i zdravlje kostiju.
Folna kiselina (B9): Jedan od B-vitamina koji je važan za normalan rast tkiva i funkciju ćelija. Ovo je posebno važno za trudnice.
Komentari