Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Paradajz: Nutritivne činjenice i zdravstvene koristi

Paradajz: Nutritivne činjenice i zdravstvene koristi

Maya DjambazovaMaya Djambazova
Početnik
5
Različit paradajz

Naučni naziv paradajza je Solanum lycopersicum, a njihova domovina je Južna Amerika. Iako tehnički predstavlja voće, paradajz se obično kategoriše kao povrće.

Paradajz je glavni izvor u ishrani antioksidansa likopena, koji je povezan sa mnogim zdravstvenim koristima, uključujući smanjeni rizik od srčanih bolesti i raka.

Takođe su odličan izvor vitamina C, kalijuma, folata i vitamina K.

Paradajz je obično crven kada je zreo, ali može biti u različitim bojama, uključujući žutu, narandžastu, zelenu i ljubičastu. Postoji mnogo podvrsta paradajza koje imaju različite oblike i ukuse.

Hranljivi sastav paradajza

Sadržaj vode u paradajzu je oko 95%. Ostalih 5% čine uglavnom ugljeni hidrati i vlakna.

Jedan (123 g) srednji paradajz sadrži samo 22 kalorije.

Tabela ispod pruža detaljne informacije o hranljivim sastojcima sadržanim u paradajzu.

Čeri paradajz

100 g zrelog paradajza sadrži

kalorija - 18

Voda - 95%

Proteini - 0, 9 g

Ugljeni hidrati - 3, 9 g

Šećer -2, 6 g

Vlakna -1, 2 g

Masti - 0, 2 g

Zasićene kiseline -0, 03 g

Mononezasićene kiseline - 0, 03 g

Polinezasićene kiseline -0, 08 g

Omega-3 - 0 g

Omega-6 - 0, 08 g

Trans masti ~

Ugljeni hidrati u paradajzu

Ugljeni hidrati čine 4% sirovog paradajza, što je manje od 5 g ugljenih hidrata za paradajz srednje veličine (123 g). Jednostavni šećeri kao što su glukoza i fruktoza čine skoro 70% sadržaja ugljenih hidrata.

Vlakna u paradajzu

Paradajz je dobar izvor vlakana, obezbeđuje oko 1, 5 grama za paradajz srednje veličine. Većina vlakana (87%) u paradajzu je nerastvorljiva, u obliku hemiceluloze, celuloze i lignina.

Paradajz je dobar izvor nekoliko vitamina i minerala.

Vitamin C: esencijalni nutrijent i antioksidans. Jedan paradajz srednje veličine može da obezbedi oko 28% preporučenog dnevnog unosa.

Ljutenica tegle

Kalijum: Esencijalni mineral koristan za kontrolu krvnog pritiska i prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Vitamin K1: poznat i kao filohinon, vitamin K je važan za koagulaciju krvi i zdravlje kostiju.

Folna kiselina (B9): Jedan od B-vitamina koji je važan za normalan rast tkiva i funkciju ćelija. Ovo je posebno važno za trudnice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest