Kod nas ima na desetine recepata za pripremanje čorbe od škembića, i svaka od njih se smatra originalnom. Škembe čorba je jedno od kultnig bugarskih jela, nezavisno da li je pripremljena sa kiselim ili svežim mlekom, da li je napravljena zaprška sa brašnom ili ne.
Ključno u pripremanju škembe čorbe su dobro skuvani škembići. Vreme kuvanja zavisi od nekoliko stvari. Pre svega od toga da li šu škembići teleći, svinjski ili jagnjeći.
Da li će čorba biti gotova za sat ili ćete morati da čekate dva i više sati, zavisi od toga i koliko je stara životinja, jer što je životinja starija, škembiće treba duže kuvati.
Vreme za kuvanje škembića zavisi i od toga da li ćete ih kuvati u običnoj šerpi ili u ekspres loncu.
Teleći škembići se kuvaju 2 - 2,5 sata u običnoj šerpi ili 1,5 - 2 sata u običnoj, da bi bili gotovi. Svinjski škembići su dosta mekši i treba im manje vremena da se skuvaju.
Svinjski škembići se kuvaju 50-60 minuta u ekspres loncu ili 1,5 - 2 sata u običnoj šerpi.
Da bi se jagnjeći škembići potpuno skuvali, treba najmanje vremena - oko jedan sat u običnoj šerpi ili 25 minuta u ekspres loncu.
Recepte za škembe čorbu koju mnogi vole možete naći na našem sajtu. Neizostavno treba da pogledate naš predlog za klasičnu škembe čorbu, kao i za čorbu od škembića na srpski način.
Komentari