Limuntus ili limunska kiselina je drugo ime za vinsku kiselinu. Dobija se sintetički, nema miris, ali ima veoma kiseo ukus. Koristi se za konzerviranje želea, slatka, džemova i marmelada.
Preporučljiva je upotreba u razmeri na 1 kilogram šećera - 1 kašičica limuntusa. To znači, da ako pravite veliku količinu slatka, što iziskuje veću količinu šećera, treba srazmerno da povećate i količinu limuntusa - na 2 kg - 2 kašičice, na 3 kg - 3 kašičice i td.
Ako stavite više, postoji opasnost da slatko dobije neprijatan ukus. Obično se limuntus dodaje u već skuvano i gotovo slatko, samo minut-dva pre nego što se skine sa vatre i sipa u tegle.
Limuntus može da se stavi i u vodu, u kojoj se potapa voće, nasečeno za slatko. Tako voće neće potamneti. Osim za pripremanje slatka i marmelada, limuntus se koristi i kod pripreme deserata, sladoleda i sokova.
Pogledajte kako da pripremite nekoliko slatka sa limuntusom:Slatko od zelenog paradajza, Slatko od krušaka i breskvi, Slatko od breskvi u rerni.
Komentari