Jagnjeće iznutrice su veoma ukusan deo jagnjeta, a pripremaju se na najrazličitije načine. Ali pre nego što pristupimo njihovoj termičkoj obradi, obavezno treba da ih veoma dobro očistimo. Zajedno sa svim ostalim delovima, najdetaljnije treba očistiti jagnjeća crevca i škembiće.
Prvo ćemo pokloniti pažnju čišćenju jagnjećih crevaca. Najpre se potope u mlaku vodu. Zatim se uzme dugaćak prut ili igla za štrikanje. Uzimajte jedno po jedno crevce, nižite ga na prut. Uzmete prut desnom rukom, a levom naopako skinete crevce.
Treba da se okrene potpuno. Nakon što ga okrenete, crevce dobro isperite. Tako učinite sa svim ostalim crevcima. Posle toga ih utrljajte u so i ponovo operite. Kada ih stavite da se kuvaju, najbolje je da bacite prvu vodu.
Jagnjeći škembići se dobro operu pod tekućom vodom. Namažite ih sa unutrašnje strane debelim slojem kreča i dobro utrljajte. Ostavite da odstoji 20 minuta. Pažljivo operite, trljajući tako kao da perete veš rukama. Možete i da ga ostružete tupom stranom sečiva noža. Cilj je da ostane belo i mekano, a da se ukoli sva prljavština. Nakon toga pristupate daljoj kulinarskoj obradi.
Komentari