Morski plodovi su veoma ukusni i korisni. Oni su nezamenjivi deo mediteranske i skandinavske kuhinje, u uprkos što su kod nas relativno nepoznati, bilo bi dobro da postanu redovni gosti na našoj trpezi.
Poput ribe, i oni su bogati omega-3 masnim kiselinama, aminokiselinama kao što je triptofan, metionin, treonin, histidin i lizin. U njihovom sastavu ima vitamina A, vitamina D, vitamina E i mnogih drugih.
Zamrznuti morski plodovi, koji se mogu naći kod nas, mogu se podeliti u dve osnovne vrste - zglavkari i mekušci. U grupu zglavkara spadaju rakovi, jastozi i škampi, a među mekušcima su školjke, ostrige, oktopodi i lignje.
Nezavisno od toga koju ste od ove dve vrste kupili, treba da znate da im nije potrebna duža termička obrada. Rakovima, naprimer, treba samo 10-15 kuvanja u slanoj vodi, da biste od njih pripremili rakove sa kukuruzom i kiselim krastavcem.
Još manje vremena treba da se pripreme salata od školjki, pohovane školjke ili školjke sa maslacem. Veoma kratka termička obrada potrebna je i škampima. Brzo i lako možete da pripremite škampe u sosu od belog luka ili kraljevske škampe sa belim lukom i čilijem.
Zamrznuti morski plodovi - mekušci su zgodni za pripremanje brzih večera, kada nas iznenade neočekivani gosti. Sa njima lako možete pripremiti paelju sa morskim plodovima ili testeninu sa morskim plodovima. Lignjama i oktopodima treba samo nekoliko minuta, da bi im meso postalo krhko.
Komentari