Jedan od najvažnijih uslova da obradujemo najbliže vazdušastim i ukusnim proizvodima od testa, koja se tope u ustima, je da se sve to pripremi od dobro naraslog testa. Proces narastanja testa posledica je mikrorganizama kojih ima u kvascu, a koji pretvaraju šećere u uglen dioksid.
Ovaj proces narastanja testa protiče na različitim temperaturama, čak i u frižideru (koliko god vam zvučalo neverovatno). Što je temperatura na kojoj testo narasta niža, toliko je sporiji proces njegovog rasta i povećanja zapremine.
I obrnuto - pri visokim temperaturama sredine, testo mnogo brže raste. Neki proizvodi od testa traže specijalne režime narastanja i zato uvek treba da poštujete sve preporuke u receptima, koje pripremate.
Optimalna temperatura za narastanje testa je između 24-28 stepeni. U ovom temperaturnom opsegu testo ne samo da brzo naraste, već ravnomerno povećava zapreminu u okviru jednog do dva sata.
Ima različitih načina, uz čiju pomoć možete ubrzati proces narastanja testa, ako je to neophodno. Umešeno testo može brže da naraste, ako ga stavite u rernu zagrejanu na ne više od 50 stepeni, a pre toga ga obavezno pokrijte vlažnom krpom, kako se ne bi isušilo.
Proces narastanja testa može da se ubrza, ako testo stavite u posudu, a posudu postavite na paru. Testo će vam najbrže narasti ako ga stavite u najlon kesu i potopite ga u toplu vodu.
Komentari