Bonapeti.rs»Saveti»Na koliko stepeni treba da narasta testo?

Na koliko stepeni treba da narasta testo?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Na koliko stepeni treba da narasta testo?

Jedan od najvažnijih uslova da obradujemo najbliže vazdušastim i ukusnim proizvodima od testa, koja se tope u ustima, je da se sve to pripremi od dobro naraslog testa. Proces narastanja testa posledica je mikrorganizama kojih ima u kvascu, a koji pretvaraju šećere u uglen dioksid.

Ovaj proces narastanja testa protiče na različitim temperaturama, čak i u frižideru (koliko god vam zvučalo neverovatno). Što je temperatura na kojoj testo narasta niža, toliko je sporiji proces njegovog rasta i povećanja zapremine.

I obrnuto - pri visokim temperaturama sredine, testo mnogo brže raste. Neki proizvodi od testa traže specijalne režime narastanja i zato uvek treba da poštujete sve preporuke u receptima, koje pripremate.

Optimalna temperatura za narastanje testa je između 24-28 stepeni. U ovom temperaturnom opsegu testo ne samo da brzo naraste, već ravnomerno povećava zapreminu u okviru jednog do dva sata.

Ima različitih načina, uz čiju pomoć možete ubrzati proces narastanja testa, ako je to neophodno. Umešeno testo može brže da naraste, ako ga stavite u rernu zagrejanu na ne više od 50 stepeni, a pre toga ga obavezno pokrijte vlažnom krpom, kako se ne bi isušilo.

Proces narastanja testa može da se ubrza, ako testo stavite u posudu, a posudu postavite na paru. Testo će vam najbrže narasti ako ga stavite u najlon kesu i potopite ga u toplu vodu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni