Kako se suši pršuta u domaćim uslovima?

Pršuta je savršeno meze za vino, pivo, čak i ljutu domaću rakiju. Naravno, pršuta iz prodavnice je lepa, ali ništa se ne može porediti sa domaće pripremljenom pršutom od junetine ili svinjetine.

A dobra vest za sve ljubitelje vučjih predjela je to, da nije teško pripremiti i osušiti pršutu u domaćim uslovima - treba vam samo sveže meso, morska so i začini po ukusu.

Nakon što uklonite sve opne i masnoću sa mesa, stavite ga u posudu sa solju, tako da ga so pokrije sa svih strana i ostavite ga u frižideru između 18 i 36 sati. Nakon toga sledi postupak uklanjanja viška soli iz mesa, koji se obavlja potapanjem u čistu hladnu vodu i drži se tu otprilike koliko je vremena meso stajalo u soli.

Ostaje samo da osušite meso i da ga začinite svojim omiljenim začinima.

Poslednja i najodgovornija faza je sušenje pršute u domaćim uslovima, koja ima svoje finese. Prvo vam treba velika igla i deblji konac.

Meso probušitena jednom kraju, provucite kanap i napravite omču koja je dovoljno velika da biste mogli da okačite meso na ekser.

Najbolje je da domaće meso sušite na suvom i provetrenom mestu, pri konstantnoj temperaturi od oko 10 stepeni. Drugim rečima, idealna mesta za tu svrhu su podrum, tavan ili zastakljeni balkon.

Vreme sušenja pršute u domaćim uslovima varira i može biti 10-15 dana, ali nikako više od 15 dana kako ne bi bilo previše suvo. Nakon toga meso stavite u plastičnu kesu i čuvajte ga u frižideru.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji