Zamrzivač, jedan od aparata kojih ima u svakom domu, odavno se pretvorio u nezamenjivi deo opreme svakog doma. Zahvaljujući njemu, duže možemo da sačuvamo omiljeno sezonsko voće i povrće, u kome ćemo uživati dugo nakon što ono više nije u ponudi na pijacama.
Skoro sve vrste voća se mogu zamrznuti. Jedini uslov je da je voće dobro sazrelo (ne prezrelo). Nakon razmrzavanja, zamrznuto voće se može koristiti i obliku prirodnog soka, nadeva ili ukrasa za kolače, za pripremu želea, džema ili drugih poslastica.
U zavisnosti od toga za šta ćete tačno koristiti voće nakon razmrzavanja, možete ga zamrznuti kao voće ili kao voće u šećernom sirupu.
Prednost voća zamrznutog u šećernom sirupu je to da ono čuva boju i ukus, uprkos zamrzavanju.
Voće, koje ćete zamrznuti, treba dobro da se opere, da se osuši i nakon toga da se stavi u najlon kesice, a ako ćete ga zamrznuti u sirupu, sipajte ga u plastične posude. Voće kao što su kajsije, kruške, trešnje, breskve i dunje, preporučljivo je pre zamrzavanja blanširati, a nakon toga ih zamrznuti u šećernom sirupu.
Maline, jagode, borovnice i drugo šumsko voće mogu se zamrznuti u izvornom obliku. Kod ovog voća se preporučuje da ga prvo poređate u pleh i da ga zamrznete na nekoliko sati, a da ga nakon toga rasporedite u kesice i vratite u zamrzivač.
Voće, koje ste stavili u zamrzivač ima rok trajanja oko 6 meseci. Kada ga razmrzavate, ostavite ga 2-5 sati na sobnoj temperaturi i koristite ga odmah nakon razmrzavanja. Nemojte ni pokušavati da odmrznuto voće ponovo zamrzavate ili da ga čuvate duže vreme nakon odmrzavanja.
Komentari