Kako da se rešimo kiselog ukusa vina?

Kako da se rešimo kiselog ukusa vina?
Fotografije: bonapeti.rs

Kiseli ukus vina i gorak ukus rakije mogu se lako izbeći pomoću oksidanata za vina. Neke vrste ovih reagensa mogu se kupiti u specijalizovanim prodavnicama ili u poljoprivrednim apotekama.

Jedan od ovih agenasa je kalijum bikarbonat KHCO3, i odličan je za smanjenje kiselosti šire ili vina, koji se obično javgljaju kada grožđe nije dovoljno sazrelo.

Mala količina preparata se rastvori u smuljanom grožđu, a odnos KHCO3 / šira jeste 1: 4. Promešate smesu dok se ne homogenizuje i dodajte je u vino.

Dobra ideja je da se dodajete male doze preparata i da procenite efekat nakon dva dana. Posle dostizanja željenog ukusa vino treba da se stabilizira sumpornom kiselinom, a doza je 1 ml sumporne kiseline po litru vina.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji