Obično se ne traži fenomenalno kulinarsko iskustvo za kuvanje određenih namirnica, ali to nije nije slučaj kada je u pitanju mleko. Sveže mleko je čest gost na našoj trpezi, jer je bogato korisnim belančevinama i kalcijumom, a pored toga je nezamenjivi deo mnogih preparata koji pomažu u lečenju.
Kuvanje mleka nije baš jednostavan zadatak, koliko god da to lako zvuči, jer mleko ima neprijatnu osobinu da veoma lako zagori prilikom kuvanja. Ima nekoliko tajni, koje ćemo vam pokazati i koje će vam garantovati, da prilikom kuvanja mleko neće zagoreti.
Sveže mleko je namirnica sa dosta ćudi i treba da se kuva u posebnoj posudi u kojoj ne kuvate druge namirnice, jer ima osobinu da prima sve mirise. Preporučljivo je da ta posuda ima deblje dno. Najbolje je da imate specijalnu posudu sa duplim dnom u koju se sipa voda.
Mleko najmanje može da zagori ako se kuva u bakarnoj posudi i kada se ta posuda pre sipanja mleka ispere hladnom vodom. Nakon toga se posuda sa mlekom postavlja na zagrejanu površinu i pažljivo se pazi da ne izađe iz posude kada provri.
Komentari