Za šta su korisne masline?

Za šta su korisne masline?

Lekari i dijetolozi jednoglasno određuju masline kao jedan veoma ukusan i čudotvoran plod. Masline su veoma korisne, bogate su monozasićenim omega-6 i omega-9 masnim kiselinama, koje imaju sposobnost da čuvaju holesterol u niskim granicama i da spreče veoma opasan visok krvni pritisak, koji može uticati na naše srce.

U maslinama se nalazi velika količina vitamina E, a ima i značajnih količina gvožđa, kao i mnogo minerala, aminokiselina i soli. Pored toga, one su bogate i vitaminom A, koji povoljno utiče na zdravlje naših očiju.

Dijetolozi preporučuju da ujutru na prazan stomak pojedete masline, jer će vam dati osećaj sitosti i na taj način će vam pomoći da se na zdrav način postepeno rešite viška kilograma.

Korisni sastojci u maslinama utiču izuzetno povoljno na stanje kože, noktiju i kose, usporavaju procese starenja i čak pozitivno utiču na uporna kožna oboljenja kao što su ekcemi na koži, psorijaza i dr.

Redovno konzumiranje maslina smanjuje stomačne probleme kao što su kolike i preventivno deluje na pojavu oboljenja kao što su gastritis i čir.

Masline treba da budu obavezan deo ishrane ljudi sa oboljenjima srca, kao i deo ishrane mladih i dece, jer linoleinska kiselina koja se sadrži u njima i od koje se pravi maslinovo ulje je pravi melem za njih.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji