Kako se pravi glazura za kolače?

Kako se pravi glazura za kolače?
Fotografije: bonapeti.rs

Glazura daje istančan završni izgled svakom kolaču. Pored toga, odgovarajuća glazura je u stanju da sakrije neke sitne nedostatke ispečenog kolača, kao što su male pukotine i slično. Univerzalna glazura, koja se koristi i za kolače, ali i za mafine i mini kolače, je čokoladna glazura.

Čokoladna glazura za kolač se priprema izuzetno lako. Za nju vam je potrebno pola šolje šećera, 1 kašika kakaa u prahu i 3 kašike svežeg mleka. Namirnice se promešaju i zatim se otope na laganoj vatri.

Kada u smesi glazure počnu da se javljaju mehurići, skinite je sa vatre, ostavite je da se ohladi malo i zatim je nanesite na kolač. Po želji, možete u glazuru dodati 30-40 grama maslaca pre nanošenja, da sve to umutite mikserom i da tada nanesete glazuru preko kolača.

U slučaju da niste ljubitelj čokolade, tada možete da glazirate keks i običnom glazurom od limuna. Glazura od limuna veoma odgovara voćnim kolačima. Za njenu pripremu potrebna su vam 2 limuna, 10 kašika šećera i 100 ml vode.

Limun prelijte vrućom vodom, nasecite ih na komade i usitnite ih blenderom u kašu. U tu masu dodajte šećer i vodu. Smesu kuvajte na slaboj vatri dok se ne zgusne, a nakon toga prelijte kolač, koji ste stavili na rešetku.

Izuzetno ukusna i efektna je i glazura od maslaca. Za nju treba da pripremite 200 g maslaca, 200 g šećera i 1 kesicu vanile. Namirnice promešajte, pa umutite u vazdušast krem. Po želji, u smesu možete dodati maline ili jagode, promešane sa 1 kašikom šećera, sokom od četvrtine limuna i malo narendane kore od limuna.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji