Šta sve sadrži kikiriki?

Šta sve sadrži kikiriki?

Najbolji prijatelj starog kvalitetnog viskija, kikiriki, na iznenađenje mnogih, pripada biljkama koje su bliskle pasulju i blizak je rođak sa pasuljem, leblebijom i graškom, a ne sa lešnicima i bademom. Kikiriki nije samo slano meze, već je isključivo zdrav i pronalazi široku upotrebnu vrednost u kulinarstvu.

Kikiriki je u stvari seme istoimene višegodišnje biljke koja poreklo vodi iz zemalja istočno od Kordiljera u centralnom delu Južne Amerike (Brazil, Bolivija, Paragvaj). Najstariji podaci vezani za kikiriki dosežu skoro 7600 godina u prošlost. Danas, najveći proizvođači kikirikija su Kina, Indija i Nigerija.

Osim toga što je veoma ukusan, kikiriki je i veoma koristan. Sirov kikiriki je odličan izvor gvožđa, fosfora i magnezijuma. On sadrži i kacijum i cink, kao i velike količine vitamina iz grupe B.

Važno je da napomenemo, da kikiriki ima nizak glikemijski indeks i veoma nizak koeficijent glikemijskog potencijala - ugljeni hidrati, koji se nalaze u kikirikiju razlažu se sporije nego glukoza. Pored toga, kikiriki sadrži resferatrol, prirodni biljni antibiotik.

Ipak, ne treba preterivati sa kikirikijem kada pripremamo azijsku salatu sa kikirikijem ili omiljeni čokoladni kolač sa mlevenim kikirikijem, jer je kikiriki veoma kaloričan. Samo u 100 g sirovog kikirikija ima oko 570 kcal, a ako je ispečen i posoljen čak 600 kcal.

Kikiriki ima i visok sadržaj masnoće - celih 48,8 procenata. Od kikirikija se dobija nadaleko poznato ulje od kikirikija, kao i kikiriki puter, koje je, kao što znamo, najbolji prijatelj kriške hleba.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji