bonapeti.rs»Saveti»Kako da čuvamo slaninu u zamrzivaču i frižideru?

Kako da čuvamo slaninu u zamrzivaču i frižideru?

MarianeMariane
Džedaj
1159545
Kako da čuvamo slaninu u zamrzivaču i frižideru?

Ako ima nečega što ujedinjuje sve severno-slovenske narode, a možda i sve ostale, to je ljubav prema slanini. Uprkos tome što je slanina nezamenjivi deo ovdašnje kuhinje, ona nije samo naša, jer je mnogo naroda jede sa zadovoljstvom i to kao usoljenu slaninu ili domaću slaninu sa mnogo začina.

Uprkos mišljenju ljubitelja zdrave ishrane, koji se naježe pri samom pomenu reči slanina, treba da naglasimo da slanina ima niz pozitivnih osobina - osim očigledne, da je neverovatno ukusna i da je omiljeno meze uz vino.

Najvoljenija, bar na našim prostorima, je dimljena slanina, kao i kuvana slanina, koje se kasnije mogu začiniti omiljenim začinima i belim lukom. Nećemo propustiti da spomenemo i kuvanu i prženu slaninu, jer i te vrste imaju svoje obožavaoce.

Mnogo porodica, naravno one koje mogu da čuvaju svinje, često se susreću sa izazovom kako da čuvaju slaninu u frižideru ili zamrzivaču.

Neobrađena slanina može da se čuva oko 3-4 dana u najhladnijem delu frižidera, dok je ne posolite, skuvate ili jednostavno nasečete i stavite u zamrzivač.

Slanina u zamrzivaču može da se čuva oko 2 meseca, a posoljena ne više od 4 meseca.

Dimljena i posoljena slanina imaju značajnije duži period čuvanja. U frižideru, ona se može čuvati oko 3 meseca (ukoliko je ne pojedete već trećeg dana).

Ako ste ipak preterali, pa ste pripremili malo više posoljene slanine za meze, možete je čuvati u zamrzivaču, tako što je čvrsto umotate u najlon, kako ne bi bilo vazduha oko nje. Rok čuvanja je oko 12 meseci, ali vam preporučujemo da je pojedete ranije, jer je neverovatno ukusna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji