Čitav niz soseva u balkanskoj kuhinji se priprema uz pomoć prepečenog brašna, ali nažalost, nigde u receptima nije pomenutokako da tačno brašno prepečemo.
Mnogo početnika u kuhinji se nalaze u istom problemu - kako da prepeku brašno i gde na pronađu recept za to.
U suštini, pečenje brašna je veoma lak proces, koji svako može da napravi, važno je samo da bude koncetrisan, jer će i najmanja nepažnja dovesti do potpunog fijaska.
Ima nekoliko načina kako da se prepeče brašno, a zavisi da li želite da pripremite malo, kao za sos koji želite da zgusnete, ili želite da pripremite veću količinu prepečenog brašna, koje ćete kasnije koristiti.
Klasični način dobijanja prepečenog brašna je u suvom tiganju sa površinom koja se ne lepi i debljim dnom. Ovaj način je dobar ako želite da pripremite manju količinu brašna, uz koju ćete pripremiti neku kašu naprimer.
Kod ovog postupka pečenja brašna u tiganju, stavljaju se samo 2-3 kašike brašna i peku se uz neprestano mešanje do zlatne boje. Nemojte dopustiti da brašno pregori, jer će to vašim jelima dati gorak ukus.
Lako je da prepečete brašno u rerni na plehu. Ovaj način se koristi kako bi prepekli veću količinu brašna odjednom. Prepečeno brašno nakon toga možete čuvati i hermetički zatvorenoj tegli.
Željenu količinu brašna sipajte u odgovarajući pleh, a sloj ne treba da bude deblji od 5-6 cm i pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumeni, uz poveremeo mešanje. Prepečeno brašno stavite u tegle, ali ga pre toga potpuno ohladite.
Najlakše možete prepeći brašno u mikrotalasnoj pećnici. 4-5 kašika brašna stavite u plitki tanjir, poravnite ga i pecite ga 2 minuta na 800W.
Tanjir izvadite i promešajte brašno od krajeva ka centru, a nakon toga pecite još 2 minuta. Ako je potrebno, ponovite proceduru još jednom, ali budite pažljivi da brašno ne pregori.
Komentari