Kako da prepoznamo GMO voće?

Kako da prepoznamo GMO voće?

Poslednjih godina se povećava broj GMO voća koje se pojavljuje na našim trpezama. Prema podacima različitih organizacija, skoro 80% namirnica, koje svakodnevno stavljamo na sto su genetski modifikovane i sadrže DNK promenjenog sastava, a to može uticati na naše zdravlje.

Ima nekoliko razloga zbog kojih se pravi genetska modifikacija voća. Obično se ovo radi, kako bi se povećala proizvodnja a time i profit, kako bi se povećala izdržljivost voća na štetočine i klimatske promene, kao i da se smanji vreme potrebno za uzgajanje.

Kako da onda razlikujemo GMO voće od organskog, koje je uzgajano od običnih poljoprivrednika. Na žalost, genetski modifikovano voće izgleda mnogo bolje od onog koje je uzgajano u prirodnoj sredini.

GMO voće ima lepu, besprekornu boju, jednake je veličine, nema defekata i mana, nema oštećenja i ne kvari se duže vreme. Takvo voće je krupnije i sigurno je da ima mnogo bolji spoljašnji izgled.

Razume se, u nekim zemljama postoje zakonski propisi, koji obavezuju proizvođače GMO namirnica da označavaju svoj proizvod, ali se to kod nas tek uvodi.

U svetskim okvirima, genetski modifikovane namirnice, delimično genetski modifikovane namirnice treba da budu jasno označene takozvanim PLU kodom, koji se stavlja pre svega na voće i povrće.

Namirnice označene 4-cifrenim kodom, koji počinje ciframa 3 ili 4 nisu genetski modifikovane, ali su uzgajane uz pomoć veštačkih đubriva i pesticida. Petocifreni kod, koji počinje cifrom 9, označava da je namirnica organska i da je uzgojena bez bilo kakvih hemikalija, pesticida i genetskog modifikovanja.

GMO namirnice se označavaju petocifrenim kodom koji počinje cifrom 6. Najčešće su predmet genetskog modifikovanja jabuke, breskve, grožđe, borovnice, trešnje i drugo voće.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji