Avokado je veoma staro voće, koje je ljudima poznato više od 10 000 godina. Na žalost, avokado je na našem tržištu prisutno tek malo više od decenije i još uvek postoje ljudi koji nisu probali neverovatan ukus ovog voća sa velikom košticom.
Uprkos tome što ovo voće nije karakteristično za naše geografske širine, avokado sve češće pronalazi mesto na našim trpezama. Ovo voće je odličan izvor vitamina K, a pored toga veoma je bogato mineralima, bakrom i kalijumom. Avokado ima nizak glikemijski indeks i u praksi ne utiče na nivo insulina.
Kako bi pripremili pesto sa avokadom, avokado sa račićima ili ukusnu salatu sa avokadom, ovo voće mora da bude dobro sazrelo. Dobro zreo avokado ima bogatu zelenu boju, sjajnu koru bez pukotina ili crnih mrlja.
Šta da uradimo ako smo kupili nedovoljno zreo plod avokada? Ovo nije nerešiv problem. Dovoljno je da ostavite plod nekoliko dana na suvom i provetrenom mestu na sobnoj temperaturi. Plod će omekšati i biće spreman da odigra glavnu ulogu u vašoj salati od jaja sa avokadom.
Komentari