Avokado je neverovatno voće neprocenjivog ukusa i nutritivnih kvaliteta. Nije slučajno što se krokodilska kruška, kako neki nazivaju avokado, svrstava među 10 najzdravijih namirnica širom sveta.
Zeleno meksičko voće poznato je još od vremena Maja i Asteka. Zbog hrapavosti i karakteristične zelene boje upoređivano je sa krokodilskom kožom. Vremenom su, međutim, otkrivene nezamenljive koristi avokada i njegovog čudesnog sastava.
Sadrži preko 20 vrsta vitamina, zdravih masti, vlakana, aminokiselina i minerala. Zbog izuzetno korisnog sastava i nenadmašnih zdravstvenih koristi, popularnost avokada sve primetnije raste, a danas je njegova upotreba uobičajena širom sveta.
Avokado ima relativno neobične karakteristike. Iako je voće, nema tipičan sladak ukus. Takođe, specifično za avokado je da kada se kupi u prodavnici, zapravo je nezreo i nejestiv.
Metoda mikrotalasne pećnice
Avokado se bere u nezrelom stanju, pa ga često kupujemo u prodavnici još nespremnog. Da biste skratili period čekanja i učinili da avokado brže sazri, evo nekoliko korisnih saveta:
Za ovu metodu, potrebna vam je viljuška da izgnječite avokado na dve jednake polovine. Stavite voće na tanjir i pokrijte ga poklopcem ili salvetom da biste ga zaštitili od moguće eksplozije u mikrotalasnoj pećnici.
Zagrejte voće 30 sekundi dok dovoljno ne omekša. Ako nije mekano, ostavite još 30 sekundi. Zatim sačekajte da se malo ohladi i isecite na uobičajen način.
Metod aluminijumske folije
Uzmite aluminijumsku foliju i umotajte ceo avokado. Stavite na papir za pečenje i pecite 10 minuta. Kada se potpuno ohladi, uklonite papir i spremno je za upotrebu.
Nakon što naučite kako avokado može brže da sazri, pogledajte i neke ideje za: supe od avokada, kreme od avokada, sendviči sa avokadom.
Komentari