Razume se da svi preferiramo da kuvamo sa svežim, nezamrznutim namirnicama, jer su tada jela ukusnija i aromatičnija, ali ponekad smo primorani da posegnemo i ka zalihama u zamrzivaču.
Zamrznuto mleveno meso je jedna od namirnica koje su veoma osetljive u procesu razmrzavanja. Najbolji način za razmrzavanje mlevenog mesa je da ga ostavite 24 sata u frižideru i to će vam garantovati očuvanje boje i ukusa.
Ali šta da radimo, kada nam mleveno meso treba bukvalno za 30 minuta i nemamo vremena za čekanje?
Najbrži način za razmrzavanje mlevenog mesa je u mikrotalasnoj pećnici. Većina savremenih mikrotalasnih pećnica ima specijalne programe za razmrzavanje, koji skoro sa sigurnošću neće skuvati mleveno meso.
Oko 250 g mlevenog mesa se razmrzava 4-5 minuta uz neprestano posmatranje, jer se u suprotnom može desiti da se gornji sloj skuva.
Mleveno meso možete razmrznuti i u rarni sa ventilatorom, tako što je pustite na režim razmrzavanja na temperaturi od 50-90 stepeni. Nakon toga, možete toplu rernu iskoristiti da ispečete musaku sa mlevenim mesom i povrćem od razmrznutog mesa.
Drugi način razmrzavanja mlevenog mesa je na pari. Kesicu sa mesom treba da stavite u još nekoliko plastičnih kesa, kako bi meso izolovali od vode. Nakon toga ga potopite u odgovarajuću posudu i zagrejte vodu dok meso ne omekša. Nakon 15-ak minuta namirnica će biti potpuno spremna za pripremu domaćih ćuftica ili aromatične čorbe sa ćufticama.
Komentari