Šampinjon spada među najpopularnije gljive koje se gaje na planeti. Kod nas se uglavnom može kupiti mlada biljka koja je bele boje. Kad sazri šampinjon dobija smeđu nijansu i na ovim prostorima u toj fazi nije baš popularna za pripremanje u kuhinji. Karakteristike šampinjona su roze listići i čokoladno-braon prašak spora.
Zbog svoje popularnosti, šampinjoni se najčešće nalaze na našoj trpezi u poređenju sa drugim vrstama pečuraka. Zbog toga je veoma važno da znamo kako da ih sačuvamo da budu sveži i u isto vreme ukusni. Evo nekoliko načina za njihovo čuvanje:
Skuvani i zamrznuti šampinjoni
Ako čuvate šampinjone skuvane i zamrznute, to će povećati njihov rok trajanja i upotrebe na 6 meseci. Tehnologija za ovu vrstu čuvanja je sledeća:
1. Prvo očistite pečurke i operite ih pod tekućom vodom.
2. Nakon toga ih stavite u vrelu, lagano posoljenu vodu i kuvajte ih 10 minuta.
3. Ocedite pečurke u cediljci.
4. Poređajte pečurke pažljivo na papir da bi upio tečnost.
5. Kada se pečurke potpuno osuše, stavite ih u kese ili odgovarajuće posude i zamrznite ih.
Ispržene i zamrznute pečurke
Ovako pripremljene pečurke će takođe biti dobre za upotrebu oko 6 meseci. A evo kako da ih pripremite:
1. Prvo očistite i operite pečurke, a nakon toga ih sipajte u tiganj i dodajte malo ulja.
2. Ispržite ih dok tečnost potpuno ne ispari.
4. Stavite ih na papir, da upije masnoću.
4. Nakon toga ih upakujte i zamrznite.
Sušenje pečuraka.
Sušenje pečuraka je takođe način da ih sačuvate, ako imate mnogo svežih, a nakon sušenja se stavljaju u platnene vrećice i čuvaju se na suvom i hladnom mestu. Osušene pečurke mogu da budu dobre za upotrebu i do godinu dana.
Mariniranje pečuraka
Šampinjone možete da sačuvate u marinadi po vašoj želji. Recepte za marinadu su mnogobrojne. Zajedničko za sve marinade je da se pre zatvaranja tegle dolije sirće. Nakon toga se pečurke stavljaju u frižider ili ostavu, gde se mogu čuvati do godinu dana.
Komentari