Za početak da se upoznamo sa načinom pripreme granula nes kafe. Za dobijanje nes kafe se koriste ispečena zrna kafe, koja se melju. Postoje dva načina obrade, kod jednog se zrna kuvaju oko 4 sata, nakon toga se sve filtrira i tečnost se isparava, a kod drugog se granule dobijaju sušenjem u vakumu. Na žalost, sve to dovodi do skoro potpunog uništavanja eteričnih ulja, pa se zatim koriste veštačke arome, boje i konzervansi.
Obično se kafa konzumira zbog tonizirajućeg efekta na organizam, ali trebate da znate da se u ovakvim vrstama kafe na rastvaranje sadrži 50% više kofeina od obične kafe u zrnu.
Instant kafa se ne preporučuje osobama koje imaju visok pritisak i probleme sa kardio-vaskularnim sistemom.
Instant kafa dokazano nadražuje sluzokožu želudca i može da bude razlog za pojavu gastritisa. Kafa bukvalno ispire iz organizma mnoge značajne vitamine i minerale, kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, kalijum i cink.
Naš savet je da ograničite unos instant kafe, ali ako ipak bez nje ne možete, da svedete njenu konzumaciju na minimum i da povećate unos tečnosti u vaš svakodnevni režim.
Komentari