Kakao zrna su izuzetno bogata vitaminima i elementima - koji sadrže magnezijum, kalcijum, bakar, kalijum i drugo. Magnezijum i kalijum se brine o funkcionisanju svih glavnih organa.
Kakao zrna dostavljaju organizmu potrebne količine kalijuma i bakra koji pak mogu da pomognu u zdravom kardiovaskularnom sistemu.
U zrnima kakaa je sadržana velika količina flavonoida koji pomaću celokupnom zdravstvenom stanju organizma i štite od nekih oboljenja.
U zrnima kakaa nivo flavonoida anticijanidin je visok, u njima je sadržano i jedinjenje epikatehin. Istraživanje naučnika sa Harvarda sprovedenaopre nekog vremena sugeriše da epikatehin može da smanji opasnost pojave nekih srčanih oboljenja, dijabetes, čak i rak.
Prema drugom proučavanju Journal of Agricultural and Food Chemistry ova jedinjenja koja su moćni antioksidansi su jako koncentrisani u zrnima kakaa.
U ovom istraživanju stručnjaci su upoređivali nekoliko proizvoda - zeleni čaj, crni čaj i kakao. Poređenje je spovedeno na osnovu antioksidansnog kapaciteta svakod od proizvoda. Zaključak je pokazao da upravo kakao ima najvišu antioksidansnu aktivnost. Osim toga, nosi i njaveću korist za zdravlje, pokazuju rezultati.
Šta antioksidansi zapravo rade? Na prvom mestu oni uspevaju da uklone i unište slobodne radikale i vlakna i ćelije organizma. Dobro je poznato da slobodni radikali mogu da oštete DNK ćelija i vremenom da se stigne i do zavoja oboljenja od raka.
Osim u borbi sa slobodnim radikalima, antioksidansi pomažu u smanjivanju upalnih procesa u organizmu koji doprinose razvoju različitih oboljenja među kojima je i artritis.
Antioksidansi štite organizam od virusa, toksičnih materija, značajno poboljšavaju stanje imunološkog sistema. Pored toga, štite organizam od prevremenog starenja i regulišu nivo holesterola.
Neki izvori tvrde da zrna kakaa mogu da budu korisna čak u borbi sa kilogramima.
Komentari