Kako se čisti artičoka?

Kako se čisti artičoka?
Fotografije: bonapeti.rs

Artičoka je slabo poznato povrće na našim prostorima. Koristi se u mnogim receptima u kulinarstvu. Pored toga što je ukusna, artičoka je i veoma korisna. Artičoka sadrži mnogo bioaktivnih supstanci - u listovima ima ekstrakta, koji se izvlači i od njega se prave mnogobrojni lekovi.

Biljka može da se pronađe skoro svuda i u svakom trenutku, ali se najčešće u velikim količinama javlja u periodu mart - maj, a najkasnije tokom oktobra.

Ovo egzotično povrće je kod nas došlo sa Mediterana. Drevni grci su ga koristili za prevenciju različitih oboljenja.

I tako, ako želite da kupite ovu namirnicu i da od nje skuvate neko jelo, prvo treba da znate kako da očistite artičoku.

Artičoka se čisti veoma lako, dovoljno je da imate oštar nož pod rukom. Treba vam i posuda sa hladnom vodom - može biti kupa ili šerpa ili nekakva druga posuda.

U posudu, koju ste izabrali, sipajte vodu i iscedite sok od jednog limuna. Kada se artičoka očisti, veoma brzo potamni. Takođe treba da znate, da obavezno treba da koristite rukavice tokom čišćenja artičoke, jer će vam ofarbati ruke.

Prvo, potrebno je da oljuštite 6 cm od stabla. Treba da skinete spoljašnje listove artičoke, koji su tamniji i tvrđi. Radite to dok ne stignete do nežnijih listova - kada stignete do njih, zaustavite ljuštenje.

Uklonite zeleni deo, kao i osnovu glave. I sada na red dolazi posuda sa hladnom vodom.

Čim očistite artičoku, odmah je ubacite u posudu, jer će inače brzo potamneti. Ako ste u posudu sipali 2 litra vode, sipajte u nju sok od većeg limuna.

I već ste gotovi, artičoka je očišćena i ostaje vam samo da izaberete, da li ćete pripremiti dinstanu artičoku ili prženu artičoku, što je naš omiljeni recept.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji