Kako se prži šaran?

Kako se prži šaran?

Šaran (lat. Cyprinus carpio) je slatkovodna riba sa koštanim skeletom košljoribe i istovremeno pripada i mekoperkama i porodici šarana. Naziva se još i krap, krmača, dunavski lisac. Šaran je slatkovodna riba i najčešće se gaji u jezerima. Šaran je bez razloga proglašen lošom ribom, jer živi u mulju i zbog toga ima loš miris prilikom kuvanja, ali i pored toga, šaran spada među najukusnije slatkovodne ribe, ako se pripremi pravilno.

Kod nas se tradicionalno priprema Nikoljdanski šaran, ali je sigurno da ga možemo jesti i svakog drugog dana u godini. Ima na hiljade načina na koji se šaran može pripremiti i većina njih je veoma ukusna - šaran plakija, punjeni šaran sa orasima, šaran za Svetog Nikolu, i dr. su samo deo recepata pripremljenih od ove ribe, ali je možda najukusniji način od svih - prženi šaran.

Sada ćemo sa vama podeliti recept za najukusnijeg prženog šarana, kojeg možete probati. Ovaj recept nam je odao stari šarandžija, koji ne samo da zna kako se šaran lovi, već zna da pripremi i najukusnijeg prženog šarana na svetu.

Prvo se riba očisti od krljušti i unutrašnjih organa. Nakon toga se naseče na komade 4x4 cm.

Ove komade stavite u šerpu i prelijte ih ledenom vodom i popriličnom količinom soli. Šaran ovako stoji potopljen oko 2 sata. Nakon toga, svako parče se lagano prosuši i uvalja se u smesu od 2 kašike običnog brašna i 5 kašika kukuruznog brašna.

Ovako uvaljanog šarana obavezno pržiti u jako zagrejanoj svinjskoj masti. Najukusniji šaran se prži u svinjskoj masti, a ne u ulju, kako bi rezultat bio najbolji.

Kada komadi dobiju zlatnu boju, izvadite ih iz masnoće i pospite ih alevom paprikom. Na kraju, šarana prelijte sokom od limuna i servirajte ga dok je još topao. Prilog koji ćete poslužiti ostavljamo vama da izaberete.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji