Masline su nezamenjive u meniju osoba koje se pridržavaju zdrave ishrane. Koriste se kao lagani doručak, a uz njihovu pomoć se pripremaju razne salate i druga jela, pa čak i čorbe.
Zbog specifičnih, jedinstvenih, kvaliteta, masline vole skoro svi. Ipak, kakva je njihova upotrebna vrednost povezana sa očuvanjem zdravlja? Detaljnije, kada je reč o šećernoj bolesti, da li je dozvoljeno koristiti masline?
Prvo, da pojasnimo kakva pravila treba da se poštuju kod šećerne bolesti:
Pravilna i balansirana ishrana.
Neophodno je da se računa količina ugljenih hidrata u hrani.
Pravila za dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2 se razlikuju.
Hrana treba da bude raznovrsna.
Dnevni unos hrane se određuje individualno za svaku osobu.
Treba da postoji dobar raspored kalorične hrane i sadržaja kalorija.
Strogo pridržavanje režima ishrane.
Koristi od maslina
U ovom vema malom pakovanju, koncetrirano je upečatljivo velika količina vitamina i hranljivih materija. Hrabro možemo reći da su masline impregnirane lipidima, da su bogate najkorisnijim jedinjenjima joda, a da u njihovoj kori mogu da se pronađu mnogi osnovni elementi, koji su od suštinske važnosti za ljudski organizam.
One su korisne i zbog relativno niskog glikemijskog indeksa, koji iznosi samo 15 jedinica. To znači da njihova upotreba neće izazvati povećanje procenta glukoze u krvi i da su zbog toga ogromna dopuna u ishrani kod šećerne bolesti.
Takođe, nije tajna, da su masline visokokalorična namirnica, koji nam veoma brzo omogućava da se rešimo gladi.
Osnovni element maslina je maslinovo ulje, tako da ako se uzima po jedna kašičica tokom dana, pacijenti sa dijabetesom će se osećati mnogo bolje. Ovde se radi o prostom principu - maslinovo ulje se dobro apsorbuje od organizma i zbog toga ćše se stanje poboljšati nakon nekoliko dana.
U dopuni ovoga, treba da napomenemo da ovo korisno zrno treba da se posmatra i kao regulator, koji je odgovoran za dobar prijem i preradu masne hrane i svih oblika soli.
Pored toga, masline spuštaju pritisak, preventivno deluju na razvoj tumora i smanjuju rizik od srčanog udara.
Korisna informacija za muškarce, koji pate od šećerne bolesti - svakodnevna konzumacija 3-4 masline i mogući problemi sa prostatom se automatski eliminišu.
Kada se uzme u obzir da osobe sa šećernom bolesti moraju da se pridržavaju veoma stroge dijete, ne treba preterivati i da se u ishranu ubacuje velika količina maslina.
U krajnjem slučaju, čak i velika količina leka može se potpuno pretvoriti u otrov. Jedna kašika maslinovog ulja i nekoliko maslina, osiguraće organizmu dovoljno vitamina i minerala i pomoći će mu da radi efikasnije.
Zaključak: Masline su veoma korisne kod šećerne bolesti, ali postoje osobe, koje nikako ne vole ovu namirnicu. Ako spadate u tu vrstu, nemojte ih na silu jesti - sve je na dobrovoljnoj bazi i treba da vam bude prijatno. A onima koji vole ovo neobično voće, možete ga jesti u slast!
Komentari