bonapeti.rs»Saveti»Kako da ispečemo suncokret?

Kako da ispečemo suncokret?

Kako da ispečemo suncokret?
Fotografije: Rumi Kuskuschieva

Grickanje pečenog suncokreta kod nas ima status nacionalnog sporta. Ali sama priprema ukusnog pečenog suncokreta ima svoje male tajne, koje ćemo vam sa zadovoljstvom otkriti.

Ako volite semenke suncokreta i želite da ih pripremite kod kuće, pogledajte kako da ispečete suncokret.

Uzmite sirove suncokretove semenke i stavite ih u odgovarajuću posudu. Nakvasite ruke vodom i lagano poprskajte mokrim rukama semenke, promešajte ih i ponovo poprskajte rukama. Cilj je da površina semenki bude lagano vlažna, ali ne previše, kako bi se so i brašno zalepili na svaku semenku.

Kada ste navlažili suncokret, pospite ga sa malo soli i malo brašna i ponovo dobro promešajte rukama. Ako procenite da je malo soli, dodajte po svom ukusu. So i brašno će se zalepiti za seme suncokreta, kako bi se tokom pečenja stvorila hrskava korica, a semenke će biti ukusnije.

Nakon što ste sve uradili na ovaj način, sipajte semenke u pleh ili tepsiju, koje ste prethodno obložili papirom za pečenje i ravnomerno rasporedite suncokret na celoj površini papira i vodite računa da sve semenke budu u jednom sloj, kako bi se dobro ispekle.

Suncokret se peče na oko 150-170 stepeni oko 15-20 minuta, uz često mešanje kašikom.

Možete da probate semenke kako bi utvrdili da li su gotove. Seme suncokreta ne treba da dobije braon boju. Ako počne da brzo dobija braon boju, znači da je rerna previše jaka. Izvadite semenke, smanjite temperaturu rerne i dovršite pečenje na nižoj temperaturi.

Kada je suncokret gotov, ostavite ga da se ohladi, bez prekrivanja, kako bi ostao hrskav.

Suncokret možete da pečete i u mikrotalasnoj. Tamo je vreme za pečenje dosta kraće - obično je 4-5 minuta na maksimalnoj snazi od 900W dovoljno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji