Bonapeti.rs»Saveti»Kako da čuvamo zelje?

Kako da čuvamo zelje?

Bilyana VladovaBilyana Vladova
Šef kuhinje
221
Kako da čuvamo zelje?

Zelje je višegodišnja biljka, koja raste na teritoriji cele Evrope. Ima preko 150 poznatih vrsta, a kod nas ih ima samo oko 20.

Zelje se može naći na poljima širom celog našeg regiona, a ponekad ga ima i u baštama. Zelje nema preteranih zahteva što se tiče uslova u kojima raste, a izuzetno je ukusna i korisna biljka.

Konzumiranje zelja tokom proleća nam pomaže da se lakše izborimo sa prolećnim umorom, a veoma je dobro i za čišćenje organizma od zimskih masnoća nagomilanih u našem telu. Čorba od zelja, jagnjetina sa zeljem, pirinač za zeljem i sarme od zelja su samo mali deo poslastica koje možemo pripremiti od ove biljke.

Ali, zbog čega da ove ukusne stvari jedemo samo tokom proleća i leta? Postoje jednostavni načini da se zelje sačuva, a to će nam omogućiti da jedemo pitu sa zeljem čak i tokom zime.

Najlakši način da sačuvamo zelje, spanać, kiseljak, lobodu i sve druge zelene biljke za zimu je da ih čuvamo u zamrzivaču.

Kako bi to uradili, prvo treba da očistimo drške, a nakon toga da listove iskidamo ili nasečemo na krupno. Nakon toga se pristupa blanširanju na poznat način - prvo nekoliko minuta u vreloj vodi, a nakon toga odmah u hladnu vodu.

Izvadite listove zelja i ostavite ih da se ocede i ohlade. Stavite listove u kese i zamrznite ih.

Kako ne bi čekali da se listovi zelja tokom zime razmrzavaju, postoje i drugi načini da ih sačuvamo i kasnije odmah koristimo. Već blanširane listove livadskog zelja stavite u tegle i zatvorite ih. Kuvajte sve oko 10 minuta. Ovako konzervirano livadsko zelje bez problema može da se koristi za sve recepte tokom zime i može da izdrži dve godine bez opasnosti da se pokvari.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni