U današnje vreme, želatin je jedan od proizvoda koji se najčešće koristi u kuhinji i specijalnije u izradi proizvoda u poslastičarstvu. On služi za želiranje i zgušnjavanje mnogo različitih stvari: slatka, kiselog mleka, za pravljenje žele bombona i dr.
Često se dešava da slatko koje pripremaju domaćice mora da se zgusne želatinom, jer je to propisano receptom.
Postoje dva načina da se zgusne slatko uz pomoć želatina.
U prvoj varijanti, dok je slatko još uvek toplo, možete u posudi da rastvorite želatin sa malo mlake vode. Dok je rastvoreni želatin još uvek tečan, sipajte ga u slatko i neprestano mešajte. Mešajte sve dok se slatko ne zgusne.
Kod drugog načina, sačekajte da se slatko ohladi. U šoljici rastvorite želatin sa 1 kašikom vode. U veću posudu sipajte 1 šolju vode i ugrejte je na vatri. Stavite šoljicu sa želatinom unutra i istopite ga na pari.
Nakon toga sipajte smesu u slatko i mešajte neprekidno, kako bi se sačuvala želirajuća osobina ovog sastojka.
Želatin je veoma interesantan za upotrebu, jer unosi notu svežine i različitosti i svakodnevni režim ishrane i dobro je da ponekad promenite način vaše ishrane.
Iskažite maštovitost i iznenadite sliske osobe nekim veličanstvenim želiranim kolačem, ne propustite da probate i naše čuveno želirano slatko od trešanja, u koje ćete se sigurno zaljubiti.
Komentari