Kada se pogača premazuje žumancem?

Da stavi na sredinu trpeze vazdušastu pogaču sa aromatičnom koricom i neodoljivim mirisom, je pitanje časti za svaku domaćicu. Ipak, priprema pogače ima svoje tajne, koje treba da se otkriju, kako bi rezultat uvek bio odličan.

Jedno od pitanja, koje kuvari bez iskustva često postavljaju je, kada se pogača premazuje žumancem.

Ima mnogo mišljenja o tome kada tačno treba premazati pogaču žumancem. Neki tvrde da se pogača premazuje pre stavljanja u rrnu, drugi pak kažu da se to radi malo pre nego što se pogača izvadi iz rerne.

Iskusni kuvari su kategorični, da je najispravniji način da se pogača premaže žumancem pre nego što se stavi u rernu. Žumance se, po želji, može umutiti sa malo ulja ili svežeg mleka.

Na ovaj način, pogača dobija glatku, ukusnu koricu. Žumance ima funkciju da ne samo da obezbedi dobar izgled pogače, već čuva površinu peciva i ne dozvoljava da lako pregori. Žumance se upije i u koricu i to obezbeđuje da ona bude izvanredna.

Takođe, možete staviti susam ili drugo seme odozgo pre pečenja i da zatim stavite pogaču u rernu, pa je logično da to uradite pre pečenja.

Sa druge strane, ako premažete pogaču žumancem malo pre nego što je izvadite iz rerne i stavite pogaču na dodatno pečenje, veoma je verovatno da će ona biti tvrda.

Da zaključimo, naš savet je, bez obzira kakvu pogaču pravite, slatku ili slanu, premažite je žumancem pre pečenja, kako bi dobili lepu i ukusnu pogaču.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji