Mešenje, oblikovanje i pečenje pogača je istinski izazov, ali svakako vredi svih napora, jer ne postoji ništa bolje od toga da kuvar vidi kako se njegov trud i zalaganje ceni.
Razume se, mnogo domaćica zbog zauzetosti nemaju mogućnost da odvoje mnogo vremena da obilkuju testo i obično ga prosto ostave da naraste i onda ga peku. Ipak, mnogo je prijatnije kada uložite dodatni trud i napravite lepo testo za pogaču.
Jedan od načina za oblikovanje testa je pletenje pogače. Za ovaj postupak vam je potrebno standardno testo za pogaču. Naraslo testo se podeli na 6 jednakih delova, a svaki deo se oblikuje u rolat dužine oko 40 cm.
Tri rolata se postave jedan do drugog vertikalno na rastojanju od 1-2 cm. Odozgo se postave preostala 3 rolata, ali u horizontalnom položaju, tako da se formira pravi ugao između dve grupe rolata.
Nakon toga se rolati upliću kao rešetka, a svaki rolat naizmenično prolazi ispod i iznad tri rolata, koji su pod pravim uglom u odnosu na njega. Cilj je da se dobije rešetka, koja podseća na dno korpe.
Kada završite sa pletenjem sredine, ostaju vam 4 slobodna kraja, od kojih napravite pletenice i zatim ih lagano pritisnite na krajevima, kako se ne bi raspleli. Svaku od pletenica pažljivo podvijte na unutra i ubacite je ispod centralnog rešetkastog dela pogače.
Ovako oblikovanu pogaču pokrijte vlažnom krpom i ostavite je oko 30 minuta na toplom da naraste, a zatim je ispecite. Proveravajte stepen pečenja uz pomoć čačkalice za zube ili drvenog štapića za ražnjić. Istu tehniku možete iskoristiti i za pravljenje uskršnjeg kolača.
Komentari