Bonapeti.rs»Saveti»Kako da dinstamo prokelj?

Kako da dinstamo prokelj?

ZoriZori
Guru
238
Kako da dinstamo prokelj?

Prokelj je zdrava, ukusna, fantastična i korisna namirnica, koja može da bude poslužena kao samostalno jelo ili kao prilog uz glavno jelo.

Ima mnogo različitih načina na koje možete pripremiti prokelj i na peći i u rerni. Nezavisno od načina pripreme koji koristite, prokelj se priprema izuzetno brzo i lako.

Kako bi pripremili brzo dinstani prokelj, presecite svaku glavicu na pola od vrha do stabla. Nakon toga ugrejte 1/4 šolje (60 ml) maslinovog ulja u šerpi na srednjoj temperaturi. Stavite prokelj presečenom stranom na dole u tiganj i upržite ga oko 5 minuta.

Nakon 5 minuta okrenite prokelj i dodajte 1/3 šolje (80 ml) vode u tiganj. Nastavite da kuvate prokelj, dok voda ne ispari, a nakon toga ga poslužite.

Da bi naučili kako se dinsta ili peče prokelj, nastavite da čitate tekst ispod!

Dinstani prokelj

prokelj - 0,7 kg

maslac - 2 kašike (30 g)

so - 1 kašičica (5 g)

beli luk - 1 čen

sok od limuna - 1/2 šolje

Napunite posudu vodom, stavite posudu na vatru, dodajte prstohvat soli i sačekajte nekoliko minuta dok voda provri. Operite prokelj hladnom tekućom vodom i odstranite požutele spoljne listove.

Nasecite prokelj na polovine od vrha ka stablu i napravite od oko 1,3 cm u stablu. Skuvajte prokelj oko 5-10 minuta. Glavice jednostavno treba da omekšaju malo. Nakon toga ocedite prokelj, dodajte 2 kašike maslaca, 1 kašičicu soli i presovani beli luk u tiganj i ugrejte ga. Sačekajte minut-dva da se sve zagreje, a da beli luk zamiriše.

Kuvajte prokelj oko 5-6 minuta ili dok lagano ne dobije braonkastu boju. Lagano promešajte da ne zagori. Ako tečnost iz tiganja ispari, dodajte još jednu kašiku maslaca. Poslužite vruće, preliveno sveže oceđenim sokom od limuna.

Kuvani prokelj

prokelj - 1 kg

so - 1 kašičica (5 g)

biber - 1/2 kašičice (1,5 g)

maslac - 2 kašike (30 g)

Napunite duboku posudu vodom, stavite posudu na vatru, dodajte prstohvat soli i sačekajte nekoliko minuta dok voda provri. Operite prokelj hladnom tekućom vodom i odstranite požutele spoljne listove.

Spustite prokelj u vrelu vodu i kuvajte ga oko 10-15 minuta. Prokelj je gotov kada možete da zabodete viljušku u njega. Ocedite prokelj i začinite ga sa malo soli, biberom i maslacem. Nakon toga uživajte u ovom jelu, dok je još vruće.

Pečeni prokelj

prokelj - 0,7 kg

maslinovo ulje - 50 ml

so - 1 kašičica (5 g)

biber - 1/2 kašičice (1,5 g)

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Operite, ocedite od vode i nasecite prokelj na polovine ili četvrtine po dužini. Prebacite prokelj u posudu. Pospite ga biberom, maslinovim uljem i posolite. Dobro promešajte kako bi se začinio.

Prebacite prokelj u pleh, pokriven papirom za pečenje i lako nauljenim maslinovim uljem. Rasporedite u jednom sloju, kako bi se ispeklo ravnomerno. Pecite prokelj oko 35-40 minuta. Nakon 30 minuta proverite, koristeći viljušku. Mešajte prokelj s vremena na vreme, kako bi bili sigurni da se peče ravnomerno.

Poslužite. Pospite preko prokelja malo soli i bibera i uživajte dok je vruće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni