Da li je patlidžan štetan?

Da li je patlidžan štetan?

Patlidžan je povrće, otkriveno pre nekoliko hiljada godina. Smatra se da je poreklom iz indije.

Patlidžan se može kupiti tokom cele godine, ali je najbolji leti.

Smatra se da patlidžan nije naročito koristan. To je tako, ali i nije. Patlidžan spada u namirnice, koje su bogate oksalatima i pri preteranom konzumiranju mogu izazvati zdravstvene probleme kod ljudi sa bubrežnim, i oboljenjima žuči i jetre.

Patlidžan može da napravi probleme i osobama koje pate od čira ili gastritisa zbog velikog sadržaja celuloze, koja je teška za varenje.

Ali ako nemate ove zdravstvene probleme, patlidžan je ukusan i ima mnogo korisnih svojstava.

Ovo povrće je korisno za ljude koji imaju problema sa srcem i krvnim sudovima, jer uspeva da izbaci loš holesterol iz organizma. Iako je teško poverovati, on čak prečišćuje krvne sudove i čini ih elastičnim.

Patlidžan je idealan za dijete i čišćenje organizma.

Osobe koje pate od gihta treba da uključe patlidžan u meni, jer on spašava organizam od visokoih vrednosti mokraćne kiseline.

Sa osmehom možemo reći, da je patlidžan povrće za starije osobe. Ako ga redovno stavljate na trpezu, staračke bolesti se dugo neće pojavljivati. Patlidžan povećava nivo hemoglobina i krvi. Tako stimuliše funkciju koštane srži, čak i slezine.

Anemične osobe mogu da ga koriste za povećanje nivoa gvožđa u krvi. Sa ovim osobinama parlidžan je koristan čak i za trudnice.

Patrlidžan pomaže da se lakše izborimo sa različitim infekcijama i sa zarastanjem rana.

Osim toga dobar je kod ćelavosti, psorijaze i drugih kožnih oboljenja. Kod konzumiranja patlidžana važno je znati, da imaju visok sadržaj solanina, što im daje gorak ukus.

Kod zrelog patlidžana količine solanina su veče, i mogu da izazovu trovanje.

Zbog toga dolazimo do zakljčka da treba da konzumiramo patlidžan sa zadovoljstvom i merom, da bismo mogli da izvučemo njegova korisna svojstva i neverovatan ukus.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji