Sok od kompota je veoma lak za želiranje, tako da će čak i kuvari početnici uspeti bez muke da to urade, a rezultat će biti impresivan. Želiranje kompota je brz i lak način da napravite efektan desert za neočekivane goste.
Potrebni su vam 1-2 kompota po vašem izboru i 1-2 kesice želatina. Prvo treba da pripremite želatin. Pratite instrukcije na kesici. Ako nije drugačije naznačeno, sipajte želatin u šolju i dodajte 3-4 kašike soka od kompota.
Nakon 5-6 minuta, kada smesa nabubri, rastopite je na pari ili na nekoliko sekundi u mikrotalasnoj. Odvojite voće iz kompota od soka, pa sipajte želatin u sok od kompota. Standardno pakovanje želatina od 10 g može da želira oko 500 ml soka.
Promešajte i sipajte sok u odgovarajuće posude. Stavite posude u frižider na 15-20 minuta, a nakon toga ukrasite posude voćem iz kompota i ostavite još najmanje 40 minuta u frižideru, kako bi se dobro stegao žele. Okrenite posude na odgovarajući tanjir, ukrasite listovima sveže nane i poslužite gostima. Ovo je naš oprobani recept za želirani kompot.
Komentari