Da li se heljda potapa u vodu?

Da li se heljda potapa u vodu?

Da, heljda se potapa u vodu. Ova super namirnica je cenjena zbog toga što ima veoma visok sadržaj proteina, šećera i vlakana, a bogata je i limunskom i jabukovom kiselinom. Sadrži magnezijum, pa se zbog toga preporučuje kod prevencije kardiovaskularnih oboljenja, kod visokog holesterola i kod povišenog pritiska.

U mnogo dijeta, heljda se upotrebljava kao hrana za mršavljenje. Heljda se potapa u vodu uveče - 1 šolja heljde u 2 šolje vode. Ujutru se voda ocedi, heljda se opere i sve se promeša sa kiselim mlekom sa malim procentom mlečne masti. Ovako upotrebljena helda dovodi do smanjenja telesne težine za sedmicu ili dve. Vegetarijancima heljda služi kao meso.

Heljda ne spada u namirnice koje su uobičajene na našoj trpezi, ali ima nisku cenu i to je čini omiljenom supernamirnicom. Zemlja porekla heljde je Indija. U Rusiji je poznata pod nazivom grečka. U prošlosti je bila hrana siromašnih, a danas se može pronaći u meniju modernih restorana.

Heljda je prirodna i ekološka namirnica. Čak i pčele volje heljdu, jer od nje daju više meda. Grečka, koju kupujemo u prodavnicama, mora da ima svetlu boju. Kada je boja crvenkasta, to znači da je heljda obrađena i da je zbog toga izgubila deo svojih korisnih osobina.

Isto važi i za brašno od heljde. Od njega se mogu pripremiti palačinke ili ukusni kolači. Čuva se u staklenoj tegli. Upotreba brašna treba da bude umerena, jer je moguće da izazove alergije, ali se to zaista retko dešava.

Heljda ima blago gorak ukus, ali to nije nikakva prepreka da bude omiljena namirnica u kuhinji.

Kada se kuva, heljda se preliva vodom u odnosu 1:2 u korist vode. Kada se skuva, heljda se pere hladnom vodom, kako bi uklonili gorak ukus.

Koristi se za pripremu salata, čorbi, janija i slatkiša. Od nje se pripremaju bonbone, keks itd. U kombinaciji sa spanaćem ili koprivom možete napraviti ukusne ćuftice od heljde, koje se prže ili peku u rerni.

Heljda dobija sve više mesta u našoj kuhinji, jer je korisna za naše zdravlje.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji